Üniversite hazırlığında deneyimli ve donanımlı kadromuz ile sistemli bir hazırlık programı uygulanır. Öğrencilerimizin sınav hazırlıkları bireysel çalışma programları doğrultusunda planlanır ve bireysel gelişimleri izlenir. Sınav hazırlık sürecinde danışmanlık sistemi, etütler, birebir dersler, hafta sonu ve hafta içi kursları, soru çözüm kulüpleri ile birlikte çeyrek ve yarı dönem tatillerinde de hızlandırma kamp çalışmaları uygulanır. Öğrencilerimiz haftada 4 gün gerçekleştirilen SİS (Süreç İzleme Sınavları) ile eksik konu kazanımları zamanında tespit edilerek telafi çalışmaları yapılır.
Her öğrenciye bir danışman öğretmen danışmanlık yapmaktadır. Danışman öğretmenlik sistemi ile öğrencinin akademik ve sosyal/duygusal alanlarındaki gelişiminin gözlemlenmesi ve başarısının yükseltilmesi, kendisi ile ilgili kişisel planlama ve değerlendirme becerisinin geliştirilmesi, gelişim gereksinimlerinin tespit edilmesi, okula bağlılığının sağlanması, motivasyonunun artırılması ve okul-ev arasında etkileşim ve işbirliğinin kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Böylelikle öğrencinin okul başarısı daha yakından takip edilerek süreçte gereken önlemler alınır.
Danışmanlık sistemi aşağıdaki şekilde işler,
YURTİÇİ ÜNİVERSİTE HAZIRLIK PROGRAMI
İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarına özel “Üniversiteye Doğru Yol Haritam” programı ile Öğrencilerimiz, 9. sınıftan itibaren üniversite hazırlık sürecinin içinde yer alırlar. Türkiye’de üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler için üniversite giriş sınavlarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Her hafta belirli bir program dâhilinde uygulanan Süreç İzleme Sınavları sonuçlarına göre öğrencilerin eksik konuları tespit edilir ve ofis saatlerinde uygulanan SİS programı ile bu eksikler tamamlanır. İleri düzeyde öğrenme için ise bu saatlerde öğrencilerin farklı soru tipleri ile karşılaşması sağlanır. Hazırlanan Süreç İzleme Sınavları farklı yılların üniversite sınav sorularını da içermektedir. Böylece öğrenciler 9. sınıftan itibaren üniversite sınav sorularını çözmeye başlar. Her sınıf düzeyinde deneme sınavları uygulanır. Üniversite sınav sistemi ile ilgili rehber öğretmenler ve uzmanlar tarafından bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları 9. sınıftan itibaren tüm sınıf düzeylerinde yapılır.
Öğrenciler geleceklerini şekillendirirken kendilerini tanımak ve eğilimlerini tespit etmek için Rehberlik birimi ile çalışırlar. Rehberlik biriminin organize ettiği hedef çalışmaları ile üniversite hazırlık stratejileri oluşturulur.
Öğrencilerimiz Üniversiteye Doğru Yol Haritam çalışması ile hedeflerini belirlerler. Bu hedefler doğrultusunda ders öğretmenleri, rehber öğretmenler ve ilgili müdür yardımcıları ile düzenli görüşmeler yapılır.
12. sınıf programımız TYT ve AYT’ye yönelik bir program olarak düzenlenmektedir. Dersler TYT ve AYT olarak ikiye ayrılmakta ve farklı öğretmenler tarafından verilmektedir. Öğrencilerin bireysel olarak eksik kalan konuları ofis programı çerçevesinde tamamlanmaktadır.
10. Sınıftan itibaren ‘Üniversiteye Hazırlık Programı ve Üniversite Danışmanlığı’ başlar.
Üniversiteye Hazırlık programı, rehberlik birimi hedef çalışmaları, danışmanlık sistemi, hafta sonu kurs programları, takviye etütleri, SİS programı, soru çözüm kulübü çalışmaları, hızlandırma kamplar, gün sonu soru çözüm etütleri, yaz kursları ve genel değerlendirme sınav sürecinden oluşur.
Bu çerçevede,
YURTDIŞI ÜNİVERSİTE HAZIRLIK PROGRAMI
Üniversiteyi yurt dışında okumayı hedefleyen öğrenciler, okulumuzun yönlendirdiği yurt dışı eğitim danışmanı ile başvuru sürecini yürütürler. Bu bağlamda öğrencilerimiz kabul için gerekli sınavlara yönlendirilirler ve ilgili sınavlara hazırlık kurslarına alınırlar. Öğrencilerimizin hazırlık sürecinde TOEFL ve IELTS (İngilizce Dil Sınavları), SAT ve ACT ve AP (Advanced Placement – İngilizce- Matematik) çalışmaları yapılmaktadır.
ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI
Okulumuz Yurt Dışı Danışmanlığı çözüm ortağı desteği ile öğrencilerimizin değişim programlarına katılmaları sağlanır. Program çerçevesinde, istekte bulunan ve kabul gören hazırlık ve / veya 9. sınıf öğrencileri Kanada’nın Toronto kentinde 1 ay (veya 2 ay) süre ile aile yanında kalarak okulumuz tarafından seçilen bir lisede eğitimlerine devam ederler.
YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Okulumuz Yurt Dışı Danışmanlığı çözüm ortağımızın desteği ile okulumuzda 10. sınıftan itibaren yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrenciler belirlenir ve yurt dışı üniversiteleri tanımaları ve kabul şartları hakkında bilgi alarak portfolyolarını oluşturma desteği sağlanır.
Yurt Dışı Eğitim Danışmanımızın desteği ile öğrencilerimize 9. sınıftan itibaren yurt dışında üniversite okuma konusunda bilgi verilir. Veli ve öğrencilerle düzenli randevulu görüşmeler ile rehberlik yapılır. Bu görüşmelerde öğrencinin başvurmayı planladığı ülkelere göre stratejiler belirlenir. Gireceği sınavlar için çalışma planları hazırlanır.
Öğrencilerimiz, 9 ve 10. sınıfın yaz tatillerini üniversitelerin düzenlediği yaz okullarına giderek özgeçmişlerini zenginleştirebilirler. Başvuru sürecinin en önemli kısmı olan kişisel değerlendirme, niyet mektuplarının yazımı ve referans mektuplarının hazırlanması süreci öğrencinin hazırlık sürecinin parçasıdır.
AP PROGRAMI
İTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Anadolu Lisesinde öğrencilerimiz, hazırlık kursları ile Advanced Placement (AP) sınavlarına hazırlanırlar. İleri düzey yerleştirme programı olarak da adlandırılan AP programı, Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan, eğitimde mükemmeliyeti hedefleyen güçlü, kapsamlı ve çok çalışmayı gerektiren bir programdır. ABD'nin dışında 60'tan fazla ülkede AP programı uygulanmakta ve tanınmaktadır. AP programı öğrencilere, lisedeyken üniversite seviyesindeki dersleri alma ve bu derslerden üniversitede muaf olma imkânı sağlar. Özellikle öğrencilerin yurt dışı üniversite başvurularında kabul aşamasında, bir öğrencinin lise döneminde AP dersleri almış ve sınavlardan başarıyla geçmiş olması akademik eğitim için hazır olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. AP derslerini alan ve sınavlarda başarılı olan öğrenciler hem üniversitelere başvuru sürecinde standart başvuru yapan öğrencilere göre daha avantajlı olurlar hem de üniversiteye başladıklarında bu derslerden muaf olma şansını yakalarlar. Ayrıca çift ana dal programlarında (double major) daha kolay okuyabilirler.
AP Programı Türkiye’de, Sabancı, Koç, Özyeğin gibi üniversitelerde lisedeyken aldıkları derslerden muaf olma ve kredi tamamlama olanağının yanı sıra burs alma şansı da sunmaktadır.
3 adet AP sınavına girip 5 üzerinden 3 puan alan öğrenciler AP Scholar unvanına sahip olurlar.
AP Programı belli bir bilgi birikimi ve hazır bulunuşluk gerektirdiğinden programa başvuran öğrencilerimiz, programa girebilmeleri için Yeterlilik Sınavına girmektedirler. Okulumuzda AP dersleri kulüp çalışmaları ve gün sonu programları kapsamında yürütülmektedir.
TOEFL SINAV HAZIRLIĞI
Öğrencilerimiz, yurt dışı üniversite kabulünde gerekli olan TOEFL sınavından yeterli puan alabilmek için sınav hazırlık programına katılırlar. Ders yılı sonunda dil yeterliliklerini belgelemek üzere Hazırlık, 9 ve 10. sınıf öğrencilerimizin Versant; 11. sınıf öğrencilerimizin TOEFL sınavına girmeleri zorunludur.
COLLEGE BOARD ÜYELİĞİ
Okulumuz, öğrencilerimizin yurtdışı üniversite başvurularını gerçekleştirebilmeleri için gerekli College Board üyeliğine sahiptir.
YURTDIŞI ÜNİVERSİTE YAZ OKULU PROGRAMLARI
Öğrencilerimizin dil yeterliliklerini geliştirmek ve desteklemek amacıyla yurtdışı üniversitelerdeki yaz okullarına katılımları sağlanır.
ÇİFT DİPLOMA PROGRAMI
Yurt dışı Danışmanlığı çözüm ortağımız desteği ile yurt dışı yerleşim süreci gerçekleştirilir. Ayrıca anlaşmalı Amerikan ve Kanada okullarında 12. sınıfı okumak koşulu ile çift lise diploması elde etme olanağı sağlanır.
KARİYER PLANLAMASI
‘Gelecek onu iyi kurgulamayanlar için büyük bir kaygı kaynağıdır. Potansiyellerinin ve yeteneklerinin sınırlarını iyi tanıyarak geleceği iyi planlayan kişiler, hayatta mutluluğa uzanan yola, doğru bir başlangıç yapmış olur.’
KARİYER YÖNETİMİ bir seferlik bir karar değildir. Yaşam boyunca devam edecek bir seri karar dizisidir.
Öğrencilerimize, ‘kariyer portfolyosu’ oluşturma eğitimi verilerek rehber öğretmenleri ile oluşturacakları ‘kariyer gelişim planları’ çerçevesinde danışman öğretmenlerinin rehberliğinde portfolyolarını oluşturmaları sağlanır.
Kariyer planlama ve öğrencilerimizin gelecek meslek seçimlerini daha bilinçli ve planlı yapabilmeleri için aşağıda belirtilen çalışmalar yapılır: